До уваги внутрішньо переміщених осіб та мешканців м.Первомайський!
До уваги внутрішньо переміщених осіб та мешканців м.Первомайський!

До уваги внутрішньо переміщених осіб та мешканців м.Первомайський!

До уваги внутрішньо переміщених осіб та мешканців м.Первомайський!

Тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Ця процедура — довготривала, її не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання.

Змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами, аби проголосувати на місцевих виборах вже цієї осені можна буде лише з 1 липня до 10 вересня включно.

З 1 липня 2020 року можна прийти* до відділу ведення Державного реєстру виборців за фактичним місцем проживання: Харківська область, м.Первомайський, проспект 40 років Перемоги, 1, каб.23.

*До завершення карантину краще спочатку зателефонувати до відділу ведення ДРВ за номером (05748) 3-22-67, бо через протипандемічні заходи у відділів може бути дещо нестандартний формат прийому громадян.

Бланк заяви можна завантажити із додатку до Постанови ЦВК №145 від 24.07.2020 року, роздрукувати та заповнити вдома або взяти безпосередньо у відділі ДРВ.

Із собою треба мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно). З 24 липня жодних документів, що підтверджують місце фактичного проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні оновила свої відповідні постанови, щоб уніфікувати процедуру з оновленим Виборчим кодексом.

У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має повідомити, що виборча адреса була змінена*. На це Держреєстр має 15 днів, крім того для такого інформування передбачено кілька способів. Повідомлення може бути:

• видано безпосередньо у відділі ведення ДРВ;

• надіслано поштою на нову виборчу адресу;

• надіслано електронною поштою, але для цього необхідно заповнити відповідне поле під час подачі паперової заяви.

Варто зазначити, що це лише повідомлення виборця про зміну в реєстрі виборців, тож його не потрібно брати з собою на виборчу дільницю.

*Звісно, також є кілька підстав, на основі яких можуть відмовити у зміні виборчої адреси. Наприклад, недостовірні дані в заяві, порушені терміни подачі.

Як перевірити себе в списку виборців?

     Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси або перевірити своє включення до Реєстру можна зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ. У розділі «Перевірка включення» потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, ввести підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса. Після цього варто також відстежити номер та адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси. Це можна зробити тут.

     Крім того, коли вже триватиме виборчий процес і на дільниці передадуть друковані попередні списки виборців, то можна буде прийти на свою нову дільницю та перевірити коректність своїх даних у списках виборців.

У день голосування, 25 жовтня 2020 року, треба буде прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси, та проголосувати. Це можна буде зробити з 8:00 до 20:00, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

Варто зазначити, що на відміну від минулорічної процедури, коли наприкінці списку друкувався додаток із переліком усіх виборців, які змінили місце голосування, після зміни виборчої адреси виборець буде знаходитись у списку саме за адресою. Крім того, жодного повідомлення про зміну виборчої адреси з собою на дільницю брати не треба, лише повідомити свою адресу членам комісії. Член комісії має просто перевірити паспорт, перевірити наявність виборця у списку за названою адресою та видати бюлетень.

Уповноваженій особі на зміну виборчої адреси треба буде пройти той самий шлях подачі заяви в паперовому вигляді з єдиною різницею — ця особа повинна мати з собою саме свій паспорт, а також довіреність, видану виборцем, чию виборчу адресу будуть змінювати, посвідчену відповідно до вимог законодавства.

Процедура зміни виборчої адреси з можливістю подати електронну заяву доступна лише на офіційному сайті Державного реєстру виборців https://www.drv.gov.ua/.

Здійснити її можна лише за наявності ЕЦП (електронного цифрового підпису).

Заяву не треба сканувати та надсилати, адже вона безпосередньо створюється на сайті. Необхідно лише вписати потрібні дані.

Якщо раніше не доводилось користуватись кабінетом виборця на сайті ДРВ, то спочатку необхідно буде пройти ідентифікацію із застосуванням ЕЦП.

На сайті ДРВ у правому верхньому куті зайти в «Особистий кабінет виборця».

При спробі увійти в розділ «Заяви, запити» з'явиться повідомлення про необхідність ідентифікації.

Натиснувши на кнопку «Ідентифікуватися за ЕП», необхідно буде підвантажити свій ЕЦП з того носія, де він зберігається та ввести пароль.

Перевірити та підтвердити дані. Має з'явитись напис «Ідентифікація успішна».

Після чого необхідно ввести свої персональні дані. УВАГА! Поля з червонити кутиками обов'язкові для заповнення. Наприкінці треба відмітити «Так» та натиснути на кнопку «Зберегти ідентифікаційні дані».

Тільки після ідентифікації можна подати заяву на зміну виборчої адреси.

На сайті ДРВ у правому верхньому куті зайти в «Особистий кабінет виборця» та перейти до розділу «Заяви, запити».

Обрати пункт «Звернення щодо зміни виборчої адреси», після чого перейти до створення відповідної заяви, обравши вид «щодо зміни виборчої адреси».

Із випадаючого списку обрати свою підставу зміни виборчої адреси (для ВПО і внутрішніх трудових мігрантів це найчастіше буде «Мотивоване звернення») та заповнити усі поля з червоними кутиками щодо місця реєстрації та фактичного місця проживання.

Натиснути «Подати заяву». На вказану електронну пошту прийде лист із кодом підтвердження, який буде актуальним впродовж 15 хв.

Після чого необхідно буде накласти свій ЕЦП за таким же алгоритмом, як і під час ідентифікації. Заява подана. Окрім сповіщення на екрані на електронну адресу також прийде відповідний лист.

УВАГА!

Дані до заяви треба вносити дуже уважно і без помилок. Адже, якщо, наприклад, під час заповнення обрати із випадаючого списку не ту підставу, то змінити це після подачі заяви буде неможливо.

Подати заяву з коректними даними можна буде лише після отримання відповідної відмови у задоволенні некоретно поданої заяви, на що може піти не один день.

 

Переглядів: 601
Дата публікації: 15:18 26.08.2020
Центр надання адміністративних послуг Первомайської міської ради Харківської області >>>